Ixsir – Viini, jolla on tarina

Ixsirin nimi juontaa juurensa sanasta ’Iksir’, joka on eliksiiri arabiaksi. Eliksiiri esiintyy monissa kielissä ja merkitsee aineen puhtainta muotoa, ihmelääkettä tai ihmeainetta, joka takaa ikuisen nuoruuden ja ikuisen rakkauden.

Ixsir on uuden sukupolven laatuviinien tuottaja, jolla on kiinnostava tarina, jossa yhdistyy ystävyys, intohimo viiniä ja Libanonia kohtaan ja tinkimätön tekeminen.

Ajatus uudesta libanonilaisesta viinistä syntyi 2000 luvun puolivälissä. Maassa oli valmistettu viiniä kautta historian, tiettävästi vuodesta 2600 eKr alkaen ja muutamat harvat ovat onnistuneet tekemään siitä jopa menestyvän vientituotteen. Levottomat olosuhteet ja toistuvat sodat hidastivat investointeja ja teki toiminnasta hyvin riskialtista. Huolimatta pitkästä historiasta ja traditioista, suhteellisesti ottaen tuntematon viinintuottajamaa kärsi imago-ongelmista. Tuotannon uudistamiseen ei oltu investoitu riittävästi ja todelliset laatuongelmat ja -vaihtelut olivat liian yleisiä. Viinin kuljettaminen maailman eri markkinoille oli myös vähintäänkin epäluotettavaa, jopa riskialtista ja siksi melko kallista.

Libanonin ja etenkin Bekaan laakson viineillä oli kuitenkin selkeä aluebrändi, sekä hyvässä että pahassa. Punaviinit ovat kuuman ilmaston maanläheisiä muhevia ja voimakkaita lihaviinejä ja valkoviinit usein värittömiä, matalahappoisia ja jokseenkin luonteettomia, kuten monet muutkin Välimeren alueen valkoviinit. Suomessa Château Musar on ollut jokseenkin tunnettu ja maineikaskin, mutta kaikki eivät ole edes tiedostaneet tämän tulevan Libanonista. Se edustaa tyyliltään Bekaan laakson viiniä parhaimmillaan.   

Ixsirin perustajat päättivät muuttaa käsityksen libanonilaisesta viinistä ja luoda viinin, joka on oikeasti maailmanluokkaa. Perustajat halusivat pärjätä laatukilpailussa, ei hintakilpailussa. Silloin piti lähestulkoon kaikki tehdä ihan toisin.

Tarhat etsittiin korkealta vuorilta, missä lännestä tuleva kosteus ja idän kuiva kuumuus kohtaavat ja kesyyntyvät ja missä mikroilmasto sekä maaperä on suotuisampi laatuviinien tuottamiseen. Tämä mahdollistaa tasapainoisemman ja hapokkaamman viinin, jossa täyteläisyys saavutetaan menettämättä hedelmäisyyden tuoreita aromeja.

Vision toteuttamiselle varmistettiin riittävä taustatuki, pääoma ja rahoitus, ettei yhtään kompromissia tarvitsisi tehdä. Mukaan kutsuttiin erittäin kokeneet ja maineikkaat viinintekijät Ranskasta ja Espanjasta, joilla haluttiin varmistaa paitsi koko prosessin laatu, myös lopullisen viinin tyyli ja profiili. Tuotanto suunniteltiin alusta lähtien ekologiseksi huomioiden alhainen energiankulutus ja mahdollisimman alhainen hiilijalanjälki. Euroopan- ja maailmanmarkkinoita varten logistiikka rakennettiin huomioimaan välimatkat ja välttämään toimitusriskit niin, että logistiikkahubi sijaitsee Euroopan ytimessä.

Designiin panostettiin merkittävästi, jotta tämä ilmentäisi tätä intohimoista tekemistä oikealla tavalla. Teollisessa muotoilussa haluttiin tuoda esiin Ixsirin laatuvisio, funktionaalisuus, modernius, korkeat standardit ja tinkimättömyys ja viinitila itsessään onkin jo nähtävyys, jonne paikalliset ja ulkomaalaiset virtaavat. Tilan arkkitehtuuri ja vihreys on palkittu mm. CNN:n toimesta. Muotokieli on selkeä ja ajanmukainen.

Koska kyseessä ei ole volyymituote vaan premium luokan laatuviini, markkinoinnissakin luotettiin perinteisen mainonnan sijaan aitouteen, referenssien ja nykyaikaisen verkottumisen voimaan.  Annettiin sanan kiertää ja luotettiin siihen, että syntyy seuraajakunta, joka jakaa  omaehtoisesti kokemuksiaan Ixsirin viinistä. Asiakkaiden kertomana tarina ei enää voi olla aidompi. Annetaan kriitikoiden ja asiantuntijoiden arvioida ja luotetaan, että viini kestää tarkastelun. Ja se on kestänyt.

Puitteet on kunnossa ja tarina on aidolla tavalla kiinnostava. Mikä tärkeintä, kaiken keskellä ja ytimessä on erinomainen viini.

Nyt viini on saapunut Suomeenkin ja vastaanotto on ollut todella hyvä. Ystäviä  ja seuraajia tulee koko ajan lisää, kriitikot kiittelevät ja sana on lähtenyt kiertämään.

Uusi ikoniviini Libanonista on saapunut.

 

 

 

Viinin valmistus on keskitetty Batrounin kukkuloille, missä sijaitsee osa Ixsirin tarhoistakin. Ainoa rakennus on yli 400 vuotta vanha upeasti ja vanhaa kunnioittaen restauroitu kivirakennus, joka kätkee sisäänsä huipputeknisen valmistusprosessin, joka noudattaa ekologisia arvoja äärimmäisyyksiin asti. Ixsirillä on lukuisia kunniapalkintoja ekologian saralla ja on mm. CCN on antanut tilalle ”One of the Most Greenest Buildings in the World” -kunniamaininnan. Viljelyssä noudatetaan myös kestävän maatalouden periaatteita.

 

  • Tarhojen yhteispinta-ala: 120 hehtaaria
  • Maaperä: Savi-kalkkikivi, kalkkikivi-kivikerrostumat
  • Rypälelajikkeet: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Arinarnoa, Cinsault, Caladoc, Merlot, Obeidy, Viognier, Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay ja Sémillon.
  • Sadonkorjuu: Käsin. Jäähdytetty kuljetus.
  • Vuosituotanto: 400.000-500.000 pulloa