Viinitila – vihreä ja high-tech

Ixsir on nuori tuottaja, jolla on vahva visio

IXSIRin viinitila sijaitsee pohjois-Libanonissa, Basbinan pienessä kylässä, vehreässä, kumpuilevassa maastossa 380 metriä merenpinnan yläpuolella. Hellävaroen täydellisesti restauroidussa 400 vuotta vanhassa päärakennuksessa yhdistyy historia ja nykyajan innovaatio. Tilan näkyvä osa on hyvin pieni ja kaikki tuotantotilat on huomaamattomasti, maisemaa ja luontoa säästäen piilotettu maan alle.

Tuotannossa on pyritty minimoimaan energiankulutus. Alkaen rypäleiden vastaanotosta, koko tuotantoketju on rakennettu vertikaalisesti, jolloin mehu ja viinni liikkuu sammioista tynnyreihin painovoiman avulla. Tilat on asemoitu luoteeseen, jolloin luonnolliset ilmavirrat huolehtivat ilmanvaihdosta ja valaistuksessa turvaudutaan pääosin luonnonvaloon. Tilojen ollessa maan alla, lämmön- ja kosteudensäätely tapahtuu luonnollisesti.

Viinin valmistus on keskitetty Batrounin kukkuloille, missä sijaitsee IXSIRin tila. Ainoa rakennus on yli 400 vuotta vanha upeasti ja vanhaa kunnioittaen restauroitu kivirakennus, joka kätkee sisäänsä huipputeknisen valmistusprosessin, joka noudattaa ekologisia arvoja äärimmäisyyksiin asti. Ixsir taltioi sadeveden kastelua varten, kierrättää kaiken syntyvän jätteen ja kompostoi kasviperäiset jäännökset. IXSIRillä on lukuisia kunniapalkintoja ekologian saralla ja on mm. CCN on antanut tilalle ”One of the Most Greenest Buildings in the World” -kunniamaininnan.